Glutamin (L-Glutamin), kilo vermek isteyen kişiler için önemli bir besin takviyesidir. Glutamin çoğunlukla kas içinde depo edilir ve vücutta en çok bulunan amino asittir. Amino asitler ise proteinlerin
temel yapı taşlarıdır. Glutaminin biyokimyasal görevlerinden bazıları şunlardır:
- Protein sentezi.
- Amonyum üretimiyle böbrekte asit-baz dengesinin düzenlenmesi.
- Hücre içi enerji kaynağı olarak görev yapımı.
- Kan dolaşımında toksik olmayan amonyum taşıyıcısı.
Kas yapımı ve tamiri için kullanılan bu amino asit, çeşitli kişilerin beslenmesinde önemli rol oynar; diyet yapanlar, kronik hastalar, mide ve bağırsak problemi yaşayan kişiler, kanser hastaları, ve ameliyat sonrası nekahat dönemindekiler glutamin takviyesiyle vücutlarına destek olabilirler. İhtiyacımız olan glutaminin çoğu kaslarımızda üretilse de, yediğimiz besinlerden az miktarda glutamin temin edebiliriz. L-Glutamin içeren besinler şunlardır: biftek, tavuk, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri, buğday, lahana, turp, fasülye, ıspanak ve maydonoz. Sebze sularında da az miktarda serbest L-Glutamin bulunur.
Glutamin sindirim sistemi için tedavi edici bir rol üstlenir. Barsak sağlığı ise çok önemlidir çünkü besinler ince bağırsaktan emilir ve kana karışırlar. Glutamin, sindirim yolu ve ince barsaktaki hücreleri besleyen bir yakıttır. Bu konuda yapılan araştırmalar gösteriyor ki, besin takviyesi olarak alınan Glutamin, aspirin kaynaklı gastrik lezyonlara, ve kolit gibi mide problemlerine karşı etkilidir. Ayrıca ağrılı ülserlerin iyileşmesine yardımcı olur. Glutamin, çok fazla alkol alımı yani alkol kaynaklı gastrit gibi basit mide problemlerinden ülser, diyare (ishal), hatta inflamatuar barsak hastalıkları (Chron hastalığı ve ülseratif kolit) gibi ciddi problemlere kadar kullanılabilecek etkili bir besin takviyesidir.
Glutaminin Diğer Yararları
1. Araştırmalara göre, glutamin yüksek glisemik indeksi olan karbonhidrat isteğini azaltıyor. (Yani kilo vermek isteyenler için ideal.)
2. Glutamin, depresyon ve uyuşukluğun önlenmesine yardımcı olabilir, hatta nörotransmiter yapımına yardımcı olarak kişinin rahatlamasını ve ruhsal durumunun düzenlenmesini sağlayabilir. Glutamin beyinde glutamik asite dönüştürülür ve GABA (gama-aminobutrik asit) seviyelerini yükseltir. Glutamik asit ve GABA beyin yakıtı olarak düşünülebilir çünkü her beyinsel faaliyette gereklidirler.
3. Pek çok araştırmaya göre, takviye olarak alınan glutamin, alkolün beyin üzerindeki zararlı etkilerini önlemede ve tekrar alkol alma isteğini azaltmada etkilidir. (Bu, şeker için de geçerlidir.)
4. Bağışıklık sistemimiz için gereklidir çünkü beyaz kan hücreleri tarafından kullanılır. Glutamin, bazı hastanelerde, nekahat dönemini kısaltma ve iyileşmeyi hızlandırma amacıyla hastalara damar yoluyla veriliyor. Egzersiz yaparak kaslarınızı geliştirdiğinizde, kaslarınız daha çok glutamin üretecektir bu da düzenli egzersiz yapan kişilerin neden daha az hastalandıklarını açıklıyor.
Örnek Glutamin Kaynağı: Pesto Soslu Lahana (Kaynak) |
PESTO SOSLU LAHANA
Malzemeler:
1 yeşil lahana
3 su bardağı taze fesleğen yaprağı
1 su bardağı ceviz
4 diş sarımsak
1/4 su bardağı rendelenmiş Parmesan peyniri
1/2 su bardağı fındık yağı
Tuz
Kara biber
Yapılışı:
Lahanayı şeritler halinde doğrayın. İyice yumuşayana kadar haşlayın. Mikserde, sos malzemelerini karıştırın. Karıştırırken içine yavaş yavaş yağı ekleyin. Tuz ve kara biber ekleyin. Lahananın üstüne dilediğiniz kadar sos koyun. Afiyet olsun. =)
NOT: Lahana yedikten sonra gaz probleminden kaçınmak için, haşlama suyuna biraz rezene veya kimyon tohumu ekleyebilirsiniz.