Aşı ve Cıva

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü
(Nisan Dünya Otizm Farkındalık Ayı)



Bazı aşılarda bulunan tiomerosal ağırlık olarak yaklaşık %50 cıvadırTiomerosal, bakteri ve diğer mikropların üremesini önlemek amacıyla aşılarda eser miktarda koruyucu olarak kullanılır. Tek dozluk aşılar, BCG (verem) , kızamık,  MMR (kızamık/kızamıkcık/kabakulak), su çiçeği, OPV (çocuk felci), sarı humma gibi canlı aşılar tiomersal içermez. Tiomerosal katkılı aşılar, metil cıva değil, organik etil cıva içerir. Etil cıva ise vücutta diğer moleküllere bağlıdır, toksik etki yapacak şekilde serbest dolaşım yapmaz. Tiomerosal içeren aşıların, yaklaşık 60 yılı aşkın bir süredir kullanılmalarına rağmen, nadir deri döküntüleri dışında yan etkisi olmadığı belirtiliyor. (Ayrıca tiomerosaldeki cıva, metil cıva gibi kalıcı beyin hasarlarına neden olacak şekilde birikmez ve yaklaşık bir hafta içinde kolayca vücuttan atılır.)


'İçinde tiomerosal olmayan aşı üretilebilir ama pahalı.' 
Dr. Güray Kılıç, İstanbul Tabip Odası Aşı Komisyonu üyesi
Tiomerosal içeren aşılar otizme sebep oluyor mu?

Tıp dünyası bu konuda iki tarafa ayrılmış durumda, ancak genel kanı bunun bir dedikodu olduğu. 1999 yılında Amerika Pediatri Kurumu (AAP) ve Amerika Birleşik Devletleri Halk Sağlığı Servisi (PHS) ortak bir toplantı yaptı. Toplantı katılımcıları arasında FDA, Ulusal Sağlık Kurumları (NIH), Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ve Sağlık Kaynakları ve Servisleri Kurumu (HRSA) da bulunuyordu. Bu toplantı sonucunda önlem olarak tiomerosalin aşılardan çıkartılmasına karar verildi ve cıva (tiomersal) kademeli olarak aşılardan çıkartıldı. Sonuçlar 2003 yılından sonra alınmaya başlandı ve 2006 tarihli bir araştırmaya göre ABD tarihinde ilk defa otizm azaldı. Ancak CDC tarafından yayınlanan Mart 2012 tarihli rapora göre, otizm her 88 Amerikan çocuktan birinde görülüyor, ve bu rapor otizmin artmaya devam ettiği konusundaki tartışmaları alevlendirmiş durumda. CDC, bu artışın bilinmeyen çevresel faktörlerin yanı sıra, sadece öğretmen ve doktorların otizmi eskiye oranla daha isabetli olarak belirlemeleri olabileceğini söylüyor.

Karma aşılar ve hepatit B aşılarında kullanılan cıvanın otizme yol açtığı yolundaki iddialar FDA ve CDC tarafından yalanlanıyor. CDC, Aşı Güvenliği Kurumu aracılığıyla yaptığı araştırma ile, otizm ve tiomerosal arasındaki ilişkiyi inceledi. Ön sonuçlar, bir çocuğun hayatının ilk altı ayında aşı yoluyla aldığı tiomerosal ve otizm oranları arasında bir ilişki bulunmadığı yönünde. (Sadece tek bir araştırmada tiomerosal alımı ve ADHD yani dikkat ve hiperaktivite bozukluğu gibi bazı gelişimsel bozukluklar  arasında zayıf bir bağ bulundu.)


Hiç yorum yok: